Vissza a főoldalra * népszavazás utóélete előlaphoz

Az ellenzék kitart a kettős állampolgárság mellett

Népszabadság • Munkatársunktól  • 2005. január 8.

A Fidesz üdvözli a szabadkai "kis-MáérT-en" megfogalmazott zárónyilatkozatot, egyetért azzal, s véleménye szerint a kormánynak egyoldalú ultimátumok helyett érdemi párbeszédet kellene folytatnia a határon túli magyar szervezetekkel - jelentette ki Németh Zsolt, a Fidesz képviselője, a külügyi bizottság elnöke.

 Azt is üdvözlik, hogy megalakult a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma. Ugyanakkor véleményük szerint ez azt jelzi, hogy a határon túli magyarok "megunták és megelégelték, hogy a magyar kormány nem hajlandó szóba állni velük, sőt szisztematikusan a határon túli magyarok ellen próbálja hangolni a hazai közvéleményt". Azt is megelégelték, hogy Gyurcsány Ferenc folyamatosan a saját nemzete ellen fordul a legkülönfélébb formákban - hangoztatta Németh Zsolt.

A Fidesz szerint mielőbb össze kell hívni a Magyar Állandó Értekezlet rendkívüli ülését. A párt támogatja a bevándorlás nélküli kettős állampolgárság bevezetését és a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit is. Németh szorgalmazta, hogy a kormány a szomszédos országok kormányainak magatartásától függetlenül világosan kötelezze el magát a határon túli magyarok autonómiatörekvései mellett.

Dávid Ibolya sok sikert kívánt a határon túli magyar szervezetek fórumának a Kasza Józsefhez címzett levelében. Az MDF elnöke levelében tudatta: pártjának az az álláspontja, hogy a határon túli magyarság legitim vezetőinek a bevonása nélkül a magyar Országgyűlés nemzetpolitikáról felelős döntést nem hozhat. Az MDF-nek egyébként az az álláspontja, hogy a kettős állampolgárság megadásának nem lenne feltétele az állandó magyarországi lakóhely, és a jogintézmény az EU-n belüli szabad mozgás lehetőségét biztosítaná a határon túliak számára. Az MDF új, konszenzusos nemzetpolitikát is sürget, és ezért Dávid Ibolya négypárti egyeztetést kezdeményezett; szerinte a pártok képviselőinek a jövő csütörtökön kellene tárgyalóasztalhoz ülniük. Itt arról kellene egyetértésre jutni, hogy az Országgyűlés az eredménytelen népszavazás után kialakult helyzetben nyilvánítsa ki: a határon túli magyarságot a magyar nemzet elválaszthatatlan részének tekinti. A fórum azt is javasolja, hogy az Országgyűlés vállalja: egyezségre jut a nemzetpolitikai minimumok kérdésében.

Vissza az oldal tetejére