Vissza a főoldalra 

Ne verjük szét a jobboldalt!

A  román EU szavazás  után az elsö  reakcióm a kétségbeesett düh volt, hasonlóan a  nemzetben gondolkodók többségéhez.  Némi gondolkozás után  azonban  logikus ész okokat kerestem a FIDESZ  viselkedésének megértéséhez. Nehezen ment, de lassan  világossá vált elöttem  Orbánék rettenetes  problémája.

Elöször természetesen a külpolitikai  helyzetet kellett figyelembe venniük.  Ugyanis egyszerüen elképzelhetetlennek tartom Orbán pálfordulását  valami rendkivül  fontos és nyomos ok nélkül. Ehhez hozzátehetem, hogy a diplomácia kilencven százaléka  a nyilvánosság teljes kizárásával müködik és amit az ujságok erröl a témáról irnak, annak legtöbbször az ellenkezöje sem igaz. Nem mindig  a szerkesztök hibájából.

Tudjuk, hogy  az USA-nak republikánus kormánya van, amelynek barátságosnak kellene lennie  a polgári pártok felé.  Azonban a magyarországgal kapcsolatos politikai, gazdasági és katonai döntéseket egy olyan bebetonozott csoport  "tanácsolja", amely nem túlságosan barátságos  a irányunkban.  Tehát pont forditva  müködik a kapcsolat. A mai  amerikai kormány a kommunista utódpárt  és az SZDSZ irányában mutat jóindulatot. Ennek köszönhetö, hogy  a jelenlegi magyarországi kormányföt fogadja Bush, holott Gyurcsány egy olyan pártnak a vezetöje, amelyik  teljes erejével (és a mai  garniturájával) a nyugati demokrácia - akár fegyveres - megdöntéséért dolgozott néhány évvel ezelött. Tehát teljesen megbizhatatlan  opportunisták..

Mindennek tetejében, Taszár jelentösége megszünt, mert a románok Konstanca kikötöje és repülötere,  az egész Magyarországnál sokkal nagyobb stratégiai fontosságú. Márcsak a Törökök ellenében is, akik dacoltak az amerikaiakkal az Iraki háború tervezése alatt.
Nyilvánvaló, az amerikaiak a románokat  támogatják, tüzön-vizen keresztül.  Feltételezhetöen a román diplomácia is  keményen dolgozott ebben az irányban. Valószinüleg ök  ösztökélték,  az arra  boldogan hallgató amerikai " tanácsadókat"  is.
Gyurcsányt  nem hinném, hogy  nehéz lett volna rábeszélni a  rendkivül gyors szavazás kiirására.  Ezzel - gondolom -  az októberi  Bush  fogadást akarta meghálálni. Valamiért-valamit.... Nomeg a FIDESZT is rossz szinben lehet feltüntetni az EU és az amerikai kormány elött, ha netán  Románia felvétele ellen szavaznának. .

 Elképzelhetönek tartom,  hogy az amerikaiak és az EU vezetöi  olyan nyomást gyakoroltak  a FIDESZre is, amit azok egyszerüen nem tudtak ignorálni. Nyilván a vezetöik érezték a  kényszert - még ha esetleg nem is céloztak rá szóban vagy irásban a diplomaták, vagy az ujságirók.
 Ez esetben csak egy eszközük maradt, amivel ki tudták mutatni nemtetszésüket és ellenállásukat, de mégsem adtak alkalmat  ellenfeleiknek a szabotázs vádjának terjesztéséhez..  Csak igy tudom magyarázni, hogy a képviselöiknek pontosan a fele nem vett részt a szavazásban.

Ezeket a körülményeket átgondolván,  meggyözödésem szerint , nem szabad  az illendöség határán túl támadni  Orbánékat. Ha  hátatforditanánk a FIDESZnek, egyrészt igazságtalanok  volnánk, másrészt megbüntetésükkel    nemzetünk elpusztitásához járulnánk hozzá.

Ha megvonjuk a támogatásunkat  Orbán Viktortól, csak  Gyurcsánynak, bandájának és az SZDSZnek  tennénk egy hallatlanul  nagyjelentöségü  szivességet. Egybe kell tartanunk és erösitenünk a jobboldalt.  Más lehetöségünk nincs, hacsak nem akarunk egy másik lehetöséget adni a jelenlegi kormányzó pártoknak  hazánk teljes kifosztására, csödbe viteléhez

Aki az elsö, teljesen jogos  dühroham után még mindig egy  (vagy inkább tiz) új párt alakitásáról  álmodozik,  nincs valóságérzéke. A választásokig rendelkezésünkre álló néhány hónap csak a jobboldal teljes szétverésére lenne alkalmas. Új pártok  szervezésére  legalább egy teljes parlamenti ciklus és annyi pénz szükséges, amiröl még álmodni sem tudunk. 

Magyaródy Szabolcs
--
VISIT  OUR  HUNGARIAN  HISTORY  HOME  PAGE
NÉZZE MEG HONLAPUNKAT
 http://www.hungarianhistory.com

 

Vissza az oldal tetejére