Vissza a főoldalra 

Vezérhangya

Ne kenje ránk, Elnök úr

      A szeptember 26-án Románia Eu-integrációjáról tartott szavazás alkalmával köztudottan mind a négy magyarországi parlamenti párt igennel szavazott. Kettőről tudjuk, hogy miért, a másik kettőről nem tételeztük fel. A magyar országgyűlési képviselők számos levelet kaptak, hogy az erdélyi autonómiatörekvések érdekében szavazzanak nemmel. Egyik szocialista képviselő válaszolt is a megkeresésre mondván, ő kénytelen figyelembe venni Markó Béla RMDSZ-elnök kérését. Az Önök legitim szervezetének elnöke arra kért minket, hogy szavazzuk meg Románia EU-integrációját – áll a válaszlevélben. Ez tiszta és érthető beszéd.

      A másik oldal magyarázkodását azonban nem értem. Orbán Viktor nem Markó Bélára hivatkozott, ő egyenesen az egész erdélyi magyarságra. Merthogy ezek szerint mi annyira vágyunk az EU-ba, hogy mindenki szíve vágya már a kék mezőben sárga csillagokat látni. Lehetőleg most, de ha nem, akkor jövőre, de legkésőbb 2007-ben. Különben elvérzünk. Legutóbb Félixfürdőn jelentette ki a következőket: „Mi annak a tudatában szavaztunk igennel, hogy az erdélyi magyarság elsöprő többsége azt várja tőlünk, ha már a magyar állampolgárságot nem adtuk meg, legalább kiszabaduljon jelenlegi beszorítottságából.” Ebben az állításában, Elnök úr, egy igazság van. Az, hogy a magyar állampolgárságot nem adták meg. Akkor sem, amikor kormányon voltak, és akkor sem szavaztak mellette, amikor a Gyurcsány-kormány a december 5. után felébredő bűntudata miatt az idén tavasszal a parlament elé vitte az állampolgárságról szóló törvény módosítását (!!).

      Nem tudom, hogy van vele Orbán úr, de azt hiszem, hogy ha 85 éve állandóan megalázva, kisemmizve, megfélemlítve, emberi és kisebbségi jogaitól megfosztva kibírtuk eddig, talán még kibírtunk volna néhány évet, az autonómia érdekében.

      Közvélemény-kutatást nálunk tudtommal nem végeztek, ergo nem tudom, hányan lettek volna, akik támogatják az autonómia feltétele nélküli szavazást. Annyi azonban biztos, Ön sem tudja! Úgyhogy ne kenje ránk, Elnök úr!

Somogyi Botond

http://www.hhrf.org/erdelyinaplo/


Tőkés: nem volt hiba megszavaznunk Románia EU-tagságát

2005. október 11., kedd 9:30

143 olvasás

Ezen a szavazáson kis többséggel ugyan, de együtt voksoltak a baloldal és a polgári képviselők a román uniós csatlakozásra, anélkül, hogy a székelyföldi autonómiára garanciát adott volna Bukarest. Tőkés László református püspök véleményét kérdezte a Vasárnapi újság.

– Sajgó Mihály, a Professzorok Batthyány Körének tagja és sok hallgató fölveti, hogy a magyar parlamentnek nem kellett volna igennel voksolnia Románia uniós csatlakozására addig, ameddig a Székelyföld autonómiát nem kap.

Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök:– Ilyen ügyeknek az intézését, mint amilyen az autonómia, az európai parlamenti törvényhozás az egyes országok belügyének tekinti, tehát nem szerepel azon tárgyalási fejezetek előírásai között, amelyek teljesítése nélkül egy ország nem nyerhet felvételt az Európai Unióba. Ha ebből indulunk ki, akkor eleve elhibázott volna egy olyan feltételt szabni, meredeken és ellentmondást nem tűrő módon, amely nem szerepel a felvételi előfeltételek között, és amely dologban minden bizonnyal nem értettek volna egyet a többi tagországok, amelyek valószínűleg meg fogják szavazni Románia felvételét. Mindemellett úgy érzem, hogy nem használtuk ki, magyarok, sem az RMDSZ, sem az magyarországi politikum a Románia uniós csatlakozáséval kapcsolatos nagy lehetőségeket. Nem érzem kárhozatosnak azoknak a szavazatát, akik szeptember 26-án Románia csatlakozása mellett voksoltak. Inkább azt tartom kárhozatosnak, hogy a kormány alkalmatlan időpontban terjesztette elő ezt a törvényjavaslatot. Tette ezt annak ellenére, hogy az MSZP és a kormány mértékadó képviselői előzetesen kijelentették, hogy a Romániáról szóló október, novemberi európai parlamenti jelentést megelőzően nem kerül sor a magyar országgyűlésben a szavazásra. Úgy érzem, hogy kiprovokálták ezt a szavazást – valószínűleg a bukaresti együttes kormányülésre akarja vinni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök román partnereinek ezt az ajándékot. Szerencsétlen dolognak tartom, hogy így elsiették. Sajnos két rossz között kellett választani. Egyet kell értenünk azzal, hogy Románia csatlakozzék, mert ez nekünk is az érdekünk, viszont nem most kellett volna dönteni ebben, hanem az RMDSZ és a magyar országgyűlési pártok egyetértésével nyomás alá kellett volna helyezni Romániát, hogy az autonómia ügyében ne egy himi-humi kisebbségi törvénnyel szúrják ki a szemünket, hanem valóságos autonómia jusson osztályrészül Székelyföldnek. De nemcsak Székelyföld területi autonómiájáról van szó, hanem legalább annyira az egész romániai magyar nemzeti közösség személyi elvű autonómiájáról.

– Bukarest furcsa feleletet adott a budapesti ajándék voksolásra. A román törvényhozás egyik tagja Ázsiába küldte vissza a magyarokat, a román határőrök pedig kettő és félezer erdélyi magyar visszafordítottak a határról kicsinyes indokokkal.

– Semmi sem változott Romániában, ez a megtévesztő. Éppen a napokban járt Bukarestben az Európai Parlament emberi jogi albizottságának küldöttsége, és kérem, felvetődött a román kérdés, a nők egyenjogúságának a kérdése, a homoszexualitás kérdése, de senki nem szólt a magyar nemzeti kisebbség sorsáról, pedig az antidiszkriminációs bizottság elnöke, akivel tárgyaltak, egy erdélyi RMDSZ-es magyar politikai szereplő. Hát kérem, nálunk is vannak magyarverések, éppen most folyik például Nagyváradon azoknak a szomorú sorsáról a beszéd, akiket kilöktek a vonatból, két magyart – gyik meghalt; ezelőtt vagy egy fél évvel történt, a másik pedig egész életére megcsonkult. Mindenki hallgat róla, de a többi hasonló eseteket is ismerjük. A sajátjainknak az érdekei elsikkadnak.

– Az unión belülre kerülő Romániától remélni lehet-e, hogyha addig nem felelt meg az elemi európai normáknak, utólag, külső kényszer nélkül felnőjön az uniós követelményekhez?

– Hát a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenfajta többségi jóindulatra és európaiságra nem számíthatunk, de a szakpolitikusok, például Eekeus EBESZ főbiztos is fölhívta a figyelmet arra, hogy a kisebbségek azzal a joggal maradnak, amivel beléptek az unióba a gazdaországaik.

Molnár Pál - Vasárnapi Újság - Kossuth Rádió

www.radio.hu

Vissza az oldal tetejére