Vissza a főoldalra 

A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul

2005.12.05 11:32

A Jobbik Magyarországért Mozgalom sajtótájékoztató keretében az Alkotmánybíróság előtt elégette a Románia és Bulgária EU csatlakozási szerződése ratifikációjáról szóló 2005. évi CVII. törvényt. Tettük mindezt azért, hogy felhívjuk a figyelmet a példátlan törvénysértésre.

A Jobbik azért kéri az Alkotmánybíróságtól a törvény megsemmisítését, mert annak meghozatala érvénytelen eljárással történt. Érvényességet feltételezve pedig törvényjavaslat elutasításra került.

Nem volt érvényes, mert a meghívóban 2/3-os-ként megjelölt törvényjavaslatról a Parlament levezető elnöke "feles módon" szavaztatott, és ezzel befolyásolhatta a képviselők szavazási akaratát. Feltéve, de nem megengedve, hogy érvényes volt a szavazás, ebben az esetben a levezető elnöknek azt kellett volna megállapítani, hogy a törvényjavaslatot a parlament elutasította, mert nem kapta meg a szükséges többséget. Ugyanis az alkotmány 2/A§ (2) alapján a szerződés elfogadásához a megválasztott képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Ez a szám 258, az igen szavazatok száma pedig csak 257 volt.

A négy parlamenti párt tehát meg akarta szavazni a ratifikációt, de nem sikerült nekik. Ezek után ráfogták, hogy megszavazták. Sólyom László pedig aláírta. Miért is? Talán a pártok akaratára figyelve contra legem döntött. A fékek és ellensúlyok alkotmányos rendszerében most az Alkotmánybíróságon a sor. A Jobbik, aki egyébként - a rendszerváltás kisiklása miatt - kritikusa az AB-nek, érdeklődéssel várja a döntést.

A mai napon az Alkotmánybíróságnak postáztuk a törvény megsemmisítése iránti kérelmünket. A szimbolikus december 5-i dátumot azért választottuk a beadás napjául, mert így is szerettük volna jelezni: a status quo-t csak két feltétellel tudjuk elfogadni. Ez pedig a kettős állampolgárság és az autonómia biztosítása. Az előbbit Magyarországnak az utóbbit Romániának kellene biztosítania.

A Jobbik tehát csak akkor tartja elfogadhatónak a ratifikációt, ha Románia biztosítja az autonómiát az erdélyi magyarság számára.

dr. Bégány Attila

Jobbik Jogi Kabinet

http://jobbik.hu/index.php?oldal=hir&hirkat_id=3&hir_id=3068

 Vissza az oldal tetejére