"Ne legyetek hazaárulók!" - volt olvasható a karzaton egy transzparensen, amikor az ülést vezető Világosi Gábor bejelentette: a Románia és Bulgária EU-csatlakozási szerződésének ratifikálásáról szóló törvényjavaslat elfogadása egyszerű többséget igényel, nem pedig kétharmados támogatást, mint ahogy egy tévedés folytán a hivatalos meghívóban az korábban a szerepelt.

Előzőleg Körömi Attila független képviselő (aki egyébként a Jobbik pécsi elnöke) ügyrendi hozzászólásra jelentkezett annak érdekében, hogy a törvényjavaslatról kétharmaddal foglaljon állást a parlament. A karzatról színes szórólapok kerültek az ülésterembe. Ezeken a Jobbik azt fogalmazta meg, hogy Magyarországnak Erdély autonómiáját kellene a román EU-csatlakozás feltételéül szabnia.

Az ülést megzavaró Novák Elődöt a teremőrök vezették ki az Országházból. Előtte elmondta: megtalálta a módját, miként jusson be a Parlamentbe. Szerinte többen is szerettek volna részt venni a hétfői "akcióban", de csak neki sikerült bejutnia. A Jobbik tagja közölte: a média agyonhallgatja Románia uniós csatlakozását, "a nemzetstratégiailag kiemelkedő fontosságú ügyet". Mint mondta, a szervezet felháborítónak tartja, hogy még a Fidesz is támogatta az előterjesztést, pedig ez "egy soha vissza nem térő alkalom" volt.

Novák Előd közölte: a parlamentnek nem egyszerű többséggel, hanem kétharmados támogatással kellett volna döntenie a román EU-csatlakozásról. Az Országgyűlés az incidenst követően 257 igen, hat nem és egy tartózkodás mellett fogadta el Bulgária és Románia európai uniós csatlakozásáról szóló szerződés kihirdetésére vonatkozó törvényt.

Tavaly áprilisban "Ki Irakból" feliratú transzparenssel és röpcédulákkal zavarta meg az Országgyűlés ülését narancssárga pólót viselő négy fiatal, akiket a teremőrök kivezették a karzatról. A négy személyt előállították a főváros V. kerületi rendőrfőkapitányságon. A röpcédulákon aláírásként "Ahimsa Csoport" szerepelt. A három férfi és egy nő úgynevezett napi belépővel ment be a Parlamentbe, amelyet az Országgyűlés Hivatala állított ki. Mint mondta, a beléptetésnél nincs motozás, az érkezőknek egy mágneskapun kell átmenniük, az pedig nem jelzi, ha röplap, papír van a belépőnél.